Nyitókoncert
„Tota pulchra es Maria — Egészen szép vagy, Mária”

Villő & Voces Æquales énekegyüttes

2009. augusztus 24. hétfő 19:00
Szokolya, református templom (Mányoki utca 5.)

Közreműködik

Villő Énekegyüttes

  • Dobák Katalin
  • Horváti Kata
  • Szabó Ágnes
  • Papp Ágnes

Voces Æquales

  • Gavodi Zoltán — kontratenor
  • Gyulai Csaba — tenor
  • Koncz András — bariton
  • Mizsei Zoltán — bariton

Műsor

  • magyar Mária-népénekek és gregorián Mária-énekek

A Villő Énekegyüttes és a Voces Æquales közös műsorában az évszázados magyar népénekeket és a középkor—reneszánsz európai egyházi zenéjét Szűz Mária személye kapcsolja össze. Az anyanyelven ünneplő közösségek és a latin nyelven szolgáló hivatásos énekesek dicsőítő énekei közös tartalmi—zenei gyökereket mutatnak. Mária az Istennek való teljes odaadás legtökéletesebb példája, amely mély és gazdag érzelmekben fejeződik ki. A műsor a középkor Európájában és a magyar népi emlékezetben egyaránt virágzó Mária-metaforák képeinek megjelenítésével járja végig az emberi élet fordulópontjait és az egyházi év ünnepköreit.

Villő Énekegyüttes

A Villő Énekegyüttes népdalénekesekből alakult 1999-ben, Budapesten. Hagyományos népdal-összeállítások és feldolgozások mellett az évek során egyházi dallamokkal bővült repertoárjuk. A magyar nyelvű népénekek, latin nyelvű gregorián énekek, archaikus imádságok világa a népzenének és egyházzenének egyaránt szerves része. Az együttes a népzene elevenségét, az egyházzene gazdagságát és mélységét ötvözve a népi vallásosság élő és hiteles megfogalmazására törekszik. A hagyományból táplálkozva keresik az aktuális formákat; éneklésük tanúságtétel arról, hogyan épül belőlük újjá, miként válik általuk elevenné egy az időtől és helytől független tartalom. Budapesten és országszerte rendezett önálló koncertjeik mellett számos közös produkcióban vettek részt klasszikus- és népzenészekkel, énekesekkel, előadóművészekkel. Eddig négy lemezük jelent meg.

Voces Æquales

A Voces Æquales 1993-ban adta első koncertjét, amelyet azóta számtalan külföldi fellépés és lemezfelvétel követett. Az együttes fő törekvése, hogy koncertjeik ne pusztán zenei élményt jelentsenek, hanem egyfajta zenén túli üzenetet is közvetítsenek. Felfedezve a kortárs zenét is, számos mai zeneszerző komponált kifejezetten a Voces számára, vagy bízta rá darabjainak bemutatóját. A tagok egyénileg, de az együttes keretein belül is nyitottak más stílusok felé, így a Vocesre épülő műhely különböző jazz-, illetve világzenei produkciókban együtt dolgozott többek között Grencsó Istvánnal, Dés Lászlóval, Balázs Elemérrel, Lovász Irénnel. Legújabban a reneszánsz egyházi vokális zene magyar kapcsolatait kutatják — ennek lenyomata a Hungarotonnál megjelent lemeztrilógia (Apocalypsis, Genesis, Tempora), mely a külföldi kritikákban is elismerést váltott ki.

Villő Énekegyüttes & Voces Æquales
Villő Énekegyüttes & Voces Æquales