„Barokk a jelen tükrében” — kamaraest

Accord Quartet, Lachegyi Imre, Váczi Dániel

2009. augusztus 25. kedd 20:00
Nagymaros, katolikus templom (Szent Imre tér 2.)

Közreműködik

Accord Quartet

  • Mező Péter — hegedű
  • Veér Csongor — hegedű
  • Kondor Péter — mélyhegedű
  • Ölveti Mátyás — cselló
  • Lachegyi Imre — blockflöte
  • Váczi Dániel — szopranino-szaxofon

Műsor

  • Johann Sebastian Bach: Die Kunst der Fuge — Contrapunctus a 3 BWV 1080
  • Johann Sebastian Bach: d-moll csellószvit BWV 1011 (Váczi Dániel átirata szaxofonra)
  • Zombola Péter: I. vonósnégyes
  • Fehér György Miklós: Poéma egy Angyal emlékére (ősbemutató)
  • Barta Gergely: Ecloga (ősbemutató)
  • Johann Sebastian Bach: Musikalisches Opfer — Ricercar a 3 BWV 1079

A fesztivál törekvése, hogy a régizene gyúpontjának körébe egymástól eltérő stílusok képviselőit is bevonja; ez a gondolat az idei fesztiválban különösen hangsúlyos módon jelenik meg. Legerősebben talán a „Barokk a jelen tükrében” címet viselő hangversenyen, amelyre a fesztivál második napján, augusztus 25-én a nagymarosi katolikus templomban kerül sor. A koncerten Johann Sebastian Bach két monumentális műve, a Die Kunst der Fuge és a Musikalisches Opfer egy-egy tétele által keretezve annak lehetünk tanúi, hogy hogyan reflektál a modern zene a régire. A neves fiatal jazz-szaxofonos, Váczi Dániel különleges hangszerén, a szopranino-szaxofonon Bach d-moll csellószvitjét szólaltatja meg saját átiratában, az Accord Quartet és Lachegyi Imre furulyaművész pedig kortárs zeneszerzők: Zombola Péter, Fehér György Miklós és Barta Gergely egy-egy művét adja elő, amelyek közül a két utóbbi szerzőé ősbemutató lesz.

Accord Quartet

Az Accord Quartet 2001-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem négy hallgatójából. Céljaik közé tartozik a „modern” világ és a komolyzene összekapcsolása igényes komolyzenével, új gondolatokkal, helyszínekkel. Rendszeresen koncerteznek Magyarországon és külföldön egyaránt. Mesterkurzuson, vagy külföldi iskolákban tanultak a világ legnevesebb vonósnégyeseinek tagjaitól. Európa szinte minden országában felléptek, többek között olyan neves helyszíneken, mint a brüsszeli és madridi Szépművészeti Múzeum vagy a szentpétervári Ermitázs. 2008 áprilisában a Brüsszeli Tudományos Akadémián a belga királyi családnak és magyar köztársasági elnöknek és kíséretének adtak koncertet. Neves zeneszerzők komponáltak nekik vonósnégyest: Fekete Gyula, Zombola Péter, Kákonyi Árpád, Kovács Zoltán és Berta István. Világszerte számos mesterkurzuson vettek részt, versenyeken értek el helyezést és fesztiválokra kaptak meghívást. 2006-ban az Artisjus a kortárs zene terén kifejtett kiemelkedő teljesítményükért előadóművészi díjban részesítette az együttest. 2006-ban a madridi „Escuela Superior de Música de Reina Sofia” iskolában Rainer Schmidtnél (Hagen Quartet) tanultak, 2007 októberétől Water Levin (LaSalle Quartet) és Rainer Schmidt tanítványai a bázeli Hochschule Für Musik akadémián.

Lachegyi Imre

Lachegyi Imre négyéves korában kezdte zenei tanulmányait. A szombathelyi Zeneművészeti Szakközépiskolában harsona tanszakon tanult. Első diplomáját 1991-ben szerezte ének—zene—karvezetés szakon az ELTE Főiskolai karán. Blockflötézni 1986-ban kezdett, Róbert Györgynél és Czidra Lászlónál. Második diplomáját a Szegedi Egyetem régizene—blockflöte szakán szerezte, 2002-ben. Tanára Lőrincz László volt. Már a ‘90-es években saját régizene együttest alapított, mellyel rendszeresen koncertezett és két lemezt is készített. Művészeti vezetője a Sonora Hungarica Consort régizene együttesnek, néhány éve pedig megalapította saját együttesét, a Sebastian Consortot. Lachegyi Imrét a népzene és improvizatív zene világa is foglalkoztatja; sok művet írt át blockflötére, s néha saját szerzeményeit is megszólaltatja. Eddig öt lemeze jelent meg.

Váczi Dániel

Váczi Dániel 1972-ben született Budapesten. Tíz évig hegedült, majd tizenhét évesen kezdett altszaxofonozni. Később a meglehetősen ritkán használt szopranino-szaxofonon is játszani kezdett. 1998-ban diplomázott a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem biológus szakán mint ökológus és evolúcióbiológus. Borbély Mihálytól szaxofonozni, Madarász Ivántól pedig zeneelméletet és zeneszerzést tanult. Egy évig a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakának szaxofon szakára járt. Lemezfelvételeket készített többek között Gadó Gáborral, a Plastic Oharával, a Timeless Life zenekarral, a Kadával, Vázsonyi Jánossal és a Nigunnal, valamint Winand Gábor Different Garden című díjnyertes albumán hallható egy darabja. Saját szerzeményeit játszó trióját 2001 őszén alakította meg.

Accord Quartet
Accord Quartet
Lachegyi Imre
Lachegyi Imre
Váczi Dániel
Váczi Dániel